WORK VITALITY

Wat is duurzame inzetbaarheid?

 

Duurzame inzetbaarheid gaat om het gezond, energiek en productief houden van werknemers. In de huidige functie, maar ook bij toekomstig werk. Het doel is werknemers bij de start van hun loopbaan, tot aan het pensioen, werk te laten verrichten waarbij zij zowel fysiek als mentaal gezond blijven. Werknemers blijven zo gelukkig en het verkleint de kans op verzuim.

 

Duurzame inzetbaarheid gaat verder dan alleen zorgen dat werknemers de mogelijkheid geboden wordt om gezond en vitaal te zijn. Het betekent ook dat iemand niet perse zijn volledige werkende leven hetzelfde beroep zal blijven uitvoeren, maar flexibel ingezet kan worden. 

Vijf pijlers duurzame inzetbaarheid

Betrokkenheid

Wanneer bedrijven eigen initiatief en zelfstandigheid in hun werknemers waarderen (of zelfs actief stimuleren) zullen werknemers met trots over hun werk vertellen en zich meer betrokken voelen bij de organisatie.

 

 

Werknemers komen vol energie naar het werk en voelen zich verantwoordelijk voor het resultaat. Hierdoor leveren zij betere prestaties en melden zij zich minder snel ziek.

 

Daarnaast kan het de werksfeer verbeteren, wat weer veel andere voordelen met zich meebrengt.

Gezondheid

Investeren in gezondheid en vitaliteit heeft veel voordelen voor bedrijven en werknemers. Een gezonde leefstijl verhoogt de productiviteit, verlaagt verzuim en leidt tot meer omzet en een beter imago voor het bedrijf.

 

 

Voorbeelden van investeren in gezondheid zijn het stimuleren van meer bewegen op kantoor en een vitaliteitsprogramma.  

Ontwikkeling

Bedrijven doen er goed aan om in de ontwikkeling en opleiding van hun werknemers te investeren.

Hierdoor zijn zij flexibeler in te zetten en worden zij steeds waardevoller voor het bedrijf.

 

Ook blijf je als bedrijf op de hoogte van veranderingen in de markt en kun je daar direct op inspelen zonder hulp van buitenaf in te hoeven schakelen.

Organisatie

Een strakke organisatie heeft meer werkplezier tot gevolg.

 

Onnodig papierwerk, dubbel werk en rommelige communicatie leiden tot onnodige stress.

 

Bedrijven doen er daarom goed aan kritisch naar de alledaagse organisatie te kijken en te investeren in verbetering waar mogelijk.

Keuring

Zoals een auto een periodieke keuring nodig heeft om.

optimaal te blijven functioneren, gaat dat voor werknemers in zekere zin ook op.

 

Organiseer daarom op terugkerende basis gesprekken over de duurzame inzetbaarheid in de praktijk.

 

Bespreek hierbij de ontwikkeling, gezondheid en de loopbaan van de medewerkers en optimaliseer op basis van de gegeven antwoorden.


Bedrijven als Apple, Facebook en Google bieden al jarenlang mogelijkheden voor Yoga, Mindfulness en Meditatie binnen het bedrijf, omdat ze weten en geloven dat het ten goede komt van het welzijn van de werknemers en daarmee dus ook de organisatie.

 

Heb je interesse bedrijfsyoga Mindfulness bij jou op het werk te introduceren?

Neem contact met ons op voor advies, ook voor het eventueel organiseren van een workshop.

 

www.bhavana.nl